8 Mart 2012 Perşembe

Bu oyunda Ofsayt YOK!

Öncelikle konuyla alakalı Sn.Prof.Dr.Kemal H. KARPAT hocamızdan alıntılarla başlamak istiyorum.

"Geçmişte de iktidar sayısız defa el değiştirmiş, ancak her seferinde meşrulaştırıcı bir gerekçe olarak geleneksel otorite anlayışına başvurulmuştu."*
"Türkiye'ye hakim elit felsefesi, daima tepeden inme** ve devleti araç haline getirerek idealize edilmiş soyut bir medeniyet oluşturmak istemektedir. Halbuki halkın medeniyet anlayışı somuttur ve refah,adalet,güvenlik gibi pratik amaçları öngörür."***

Bir şeyler yaparken yapmanız gereken en önemli şey sanırım o işi meşrulaştırmak, önce kendinize göre meşru sebepler bulmak belki ama asıl olan o işin meşruiyet kaynağını doğru yansıtmak insanlara. Eğer meşru olduğuna inandırırsanız insanları yaptığınız şeylere, insanlar yanlış veya doğruluğunu sorgulamadan alacaklardır. Meşru olduğunu kabul ederken sorgulamayacaklar mı diye sorarsanız, hayır efendim çünkü meşrulaştırmak demek insanlara yaptığınız işin doğruluğunu kanıtlamak değil, yaptığınız işi onların meşru kabul ettiği başka şeylere benzetmekten geçer. Bazen asıl amacınız o olmasa dahi insanların kabul ettiği meşru bir sebep söyleyiverirsiniz hatta.
Bu sadece siyasi yada politik meselelerde değil hayatınızın hemen her alanında böyledir aslında. Kızacağını bildiğiniz arkadaşınıza söylediniz o masum kabul edilen beyaz yalanlar işi meşru kılmak için yapılan bel kıvırmalarıdır. İşte biz de artık daha türkçemsi daha biz kokan bir kavramla bu durumu ifade etmek için "Bu oyunda Ofsayt YOK" demeye başladık kendi akran çevremizde. gerçekten insanın bazen ihtiyacı oluyor bu tarz meşrulaştırma işlerine. Eğer Kemal hocam kusura bakmazsa birkaç cümle de siyaseten ben söylemek isterim.
Otorite halkının ve halka karşı olan diğer grupların önüne koyabileceği engelleri aşarken hem istediğini yapacak hem de göze batmayacak şekilde hareket etmek zorunda kalabilir. Bu engelleri aşmanın belki tek yolu "Halka ragmen halk için" sözünde saklı olabilir. Doğruluğu tartışılabilir gerçekten fakat insanların ivmesi olmadığı bir zamanda siz yaptığınız işlerin önüne engeller çıkacağından eminseniz ve doğru olduğunuza inanıyorsanız, ben halkım için halkıma rağmen çalışırım diyorsanız yaptığınız işleri meşrulaştırıp bu oyunda ofsayt olmadığını halka kabul ettirebilirsiniz çünkü halkın kendi haline bırakılıp büyüyüp gelişmesi için gerçekten öncelikli olarak dışardan kazandırılması gereken bir ivmeye ihtiyacı olabilir. Bunu inkar eden insanlar şu an önceki politikalar vasıtasıyla bu düşünce kapasitesine ulaşmış ve sistemi sorgulayabilecek kapasiteye gelmiş insanlardır dolayısıyla geçmişte yapılmış olan politikanın değiştirilmesini isteyip onu kötülemenin şu an ki zamanda yaratacağı etkileri tahmin edemeyeceğimizden bu tartışmada farazi kalacağınızı düşünürüm. Tarihi de kısmen bu yüzden saçma bulurum çünkü tarih sahnesinde değiştireceğiniz küçük değişkenlerin bile bu zaman nasıl yansıyacağını bilemezsiniz, ve eklemek isterim ki şu an siz ve ben de tarih oluyoruz dolayısıyla yaptığımız her küçük hareketin dahi gelecekteki olumlu veyahut olumsuz yansıması büyük olabilecek. Büyük adamsınız vesselam, unutmayın bu oyunda ofsayt yokmuş.

*Osmanlı'dan Günümüze Kimlik ve İdeoloji,Prof.Dr.Kemal H. KARPAT,2.Baskı,Timaş Yay.
**Sanırım bu kavram geleneksel otorite anlayışıyla yakın anlamlı olmasına karşın bu ifade yöntemi tercih edilmiş fakat iki ayrı alıntıyı birbirine bağlamamız için, * bölümün yerine geleneksel otorite anlayışını koyabiliriz.
***Osmanlı'dan Günümüze Kimlik ve İdeoloji,Prof.Dr.Kemal H. KARPAT,2.Baskı,Timaş Yay.

1 yorum:

  1. bazen birisine sen ofsaytta değildin dersin halbuki onub kendisi ofsayttan başka birşey değildir

    YanıtlaSil